Hoe mogen we je helpen?

Veranderen van hypotheekvorm

Het is mogelijk om je hypotheekvorm aan te passen. Hoe doe je dit en welke mogelijkheden zijn er?

Bij het inruilen van je hypotheek kun je ook gelijk kiezen voor een andere hypotheekvorm. Waarom switch je van hypotheekvorm?

Heb je een spaarhypotheek? Je kunt deze inruilen voor een andere hypotheekvorm. Of je hebt nu een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek en je wilt de hypotheek graag aflossen gedurende de looptijd. Speciaal voor het kiezen van een andere hypotheekvorm jouw hypotheek oversluiten is een drastische stap in verband met de hoge kosten. Maar de stap mede zetten om te profiteren van de lagere hypotheekrente kan een verstandige keuze zijn. Welke veranderingen kun je doorvoeren?

Spijt van een in een het verleden gekozen hypotheekvorm

Door de jaren heen kun je tot andere inzichten komen over je hypotheek. Je hebt er in het verleden bijvoorbeeld voor gekozen om een deel van de hypotheek aflossingsvrij te houden, maar nu geef je de voorkeur aan een volledige afbetaling van de schuld. De hypotheekvorm kan ook niet meer bij je passen door een verandering in je leven. Bij het kopen van je huis was je bijvoorbeeld vrijgezel. Hier paste een aflossingsvrije hypotheek goed bij. Nu heb je een gezin en heeft deze hypotheekvorm te grote nadelen.

Wat zijn de gevolgen van het omzetten van een aflossingsvrije hypotheek?

Een veel toegepaste verandering is het omzetten van een aflossingsvrije hypotheek naar een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. In dit geval ga je van een goedkope hypotheekvorm naar een duurdere variant. In de aflossingsvrije hypotheek zitten namelijk geen aflossingen verwerkt in de maandlast en bij de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek juist wel. Je hypotheeklasten zullen hierdoor stijgen. De lage hypotheekrente kan de stijging van de lasten beperken.

Kun je de spaarhypotheek omzetten naar een aflossingsvrije hypotheek?

De spaarhypotheek is door de lage hypotheekrente niet meer populair. Dat komt doordat deze hypotheekvorm vooral gunstig uitpakt als de hypotheekrentes hoog zijn. De aflossing wordt namelijk sneller bij elkaar gespaard als de rentes hoog zijn. Het omzetten van deze hypotheek naar een aflossingsvrije hypotheek moet je eerst degelijk advies over inwinnen. De omzetting zorgt waarschijnlijk voor lagere maandlasten, maar je stopt ook met het opbouwen van de aflossing.

De hypotheek juist omzetten naar een aflossingsvrije hypotheek

Ook bij de huidige hypotheekrente en de gestegen huizenprijzen is de aflossingsvrije hypotheek nog steeds populair. Bij een nieuwe hypotheek kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek heeft overigens tot gevolg dat je geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek, maar dat lijkt niet zo erg door de relatief lage rentelasten. Je kunt je hypotheek dus omzetten naar een aflossingsvrije hypotheek, maar hou er rekening mee dat de hypotheekvorm echt nadelen heeft. Daarbij is een huis volledig financieren met een aflossingsvrije hypotheek doorgaans niet mogelijk. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 25-08-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie